ihya.org

sözün on emri

Iskender Pala´in birkac kaynaktan derledigi sözün on emri:

1. Acik ve anlasilir cümleler kurunuz. Bunun icin cok okumak ve dilin kurallarini bilmek lazimdir.
2. Az ve öz söyleyiniz. Bundaki basari genis birikim sahibi olmakla alakalidir.
3. Istenmedigi müddetce ögüt vermeyiniz, fikriniz sorulmadan baskalarini yönlendirmeye kalkmayiniz. Bu dahi tecrübe ve olgunluk ister.
4. Baskalarinin ardindan kötü kousmayiniz, konusani nazikce uyariniz. Bu bir mertlik ve dürüstlük alametidir.
5. Kendinizden söz etmeyiniz. Bu, tevazu ve zerafeti gösterir.
6. Fikirlere karsi hosgörülü olunuz; yanlisligini kesin olarak bildiginiz düsünceleri bile önce dinleyip nezaket dairesinde aksini anlatiniz. Bunun icin birikim sarttir.
7. Yüksek sesle tartismayiniz, sözlerinizde yumusaklik olsun ve öfkeden uzak durunuz. Bu sizin kendinize hakimiyetinizi gösterir.
8. Muhatabiniz kim olursa olsun, ona deger verdiginizi gösteriniz ve layik olduklari ölcüde davraniniz. Ne dalkavukluk ediniz, ne kücümseyiniz. Bunu basarmak sözünüze ve kisiliginize deger katacaktir.
9. Nezaket kelimelerini syk kullaniniz. "Lütfen, izin verirseniz, mahzuru yoksa, meseleye bir de su acidan baksak" gibi sözlerin sizi sempatik ve ilgi cekici yapacagini unutmayiniz.
10. Muhatabinizi can kulagi ile dinleyiniz, daima yüzüne bakiniz, yapmacik jest ve mimiklerden kaciniz, yer geldiginde muhatabiniza nükte ile cevab veriniz; ama asla "Anladin mi? Öyle degil mi? Tamam mi? Simdi oldu mu?" gibi sorular yahut "sey, yani, himm, efendim, falan, filan, eee, aaa" gibi anlamsiz kelimeleri syk tekrar etmeyiniz.

Bakınız: (din, dil, kelime)

Top