ihya.org

visual basic

Cok basit ve yeteneksiz bir dildir. C++'in eline su dükemez.

Bakınız: (dil)

[B][SIZE=4][COLOR=red]Visual Basic' in çalışma mantığı[/COLOR][/FONT][/B]

1) Yeni bir Visual Basic projesi oluşturun. Bunun için masaüstünde boş bir alana sağ tıklayın, 'Yeni' (New) menüsünden 'Visual Basic Project' i seçin.

2) Bu yeni bir dosya oluşturur. Dosya adı olarak 'ders1' yazın. Daha sonra çift tıklayarak dosyayı açın.

3) Şimdi karşınızda klasik Visual Basic penceresi olmalı. Solda toolbox, üstte toolbar, sağda project ve properties pencereleri. Ve tabii ortada da form penceresi.

[img]http://www.geocities.com/emcekare/emcekare/visual/1v1.JPG[/img]

4) Şimdi, bu penceredekileri açıklayalım:

Toolbox (Araç Kutusu): Bir Visual Basic formu üzerine yerleştirebileceğiniz araçları içerir.

Toolbar (Araç Çubuğu): Programlama anında işinizi kolaylaştıran bazı kısayollar içerir (Yeni Form, Object Browser vs..).

Project Window (Proje Penceresi): Projenize dahil ettiğiniz dosyaları gösterir. Bu dosyalar bir form veya modül olabilir. Şu an için çok önemli değil.

Properties (Özellikler): O an seçili olan nesnenin (Bir form veya kontrol) özelliklerini gösterir.

Form Window (Form Penceresi): Her satırda form form dedim, işte sonunda form nedir açıklıyorum. Form, basit olarak bir penceredir. Üzerine sol taraftaki araç kutusunu kullanarak kontrolleri yerleştirirsiniz. Daha sonra programı çalıştırdığınızda bu form olduğu gibi çıkar. Yeni bir proje oluşturduğunuz zaman otomatik olarak bir form oluşturulur, bu şimdilik yeterli olsa da ilerde 8-10 form gerektiren uygulamalarla karşılaşabilirsiniz.

5) Bir deneme yapmaya ne dersiniz? Hiç bir şey yapmayın, sadece yukarıdaki 'start' düğmesine basın (Kısayol tuşu: F5). Şu anda projeniz çalışmakta. Formunuzu sürükleyebilir, boyutunu değiştirebilir, simge durumuna küçültebilirsiniz. Formun kenarındaki kapatma düğmesine basmanız programın sonlanmasını ve Visual Basic' e dönmenizi sağlar.

6) Ufak ufak ısınmaya başladınız. Şimdi sıra formun üzerine birşeyler koymaya geldi. Bunun için araç kutusunu kullanacağız. Araç kutusundaki 'Command Button' (Komut Düğmesi) üzerine tıklayın. İmleci formun üzerine getirdiğinizde imleç değişecektir. Şimdi sol tuşa basılı tutarak bir dikdörtgen çizin. İşte size bir düğme! Düğmenin boyutundan hoşnut değilseniz düğmenin kenarındaki kulpları sürükleyerek düğmenin boyutunu yeniden ayarlıyabilirsiniz. Eğer düğmenin yerini değiştirmek isterseniz düğmeyi sürüklemeniz yeterli. Start tuşu ile projeyi çalıştırın, yeni oluşturduğunuz düğmeye tıklayabilirsiniz. İşte Visual Basic budur, herşey ne kadar kolay değil mi?

7) Bakalım şu properties penceresi ne oluyormuş? Visual Basic' te her kontrolün sürüyle özelliği vardır, bu özellikler değiştirilerek o nesne üzerindeki ayarlamalar yapılır. Bir nesnenin özelliklerini iki şekilde değiştirebilirsiniz; programa yazacağınız kodlar aracılığı ile çalışma anında, veya properties penceresini kullanarak tasarım anında. Önce ikinci yolu öğreneceksiniz.

8) 'Caption' (Başlık) özelliği, CommandButton' ların en önemli özelliklerinden biridir. Caption özelliği düğme üzerinde ne yazacağını belirler. Şimdi az önce oluşturduğunuz CommandButton' ı aktif hale getirmek için bir kere üzerine tıklayın, düğmenin kenarında kulpların gözükmesi gerekir. Eğer çift tıklarsanız kod penceresi ekrana gelecektir, onu şimdilik boşverin ve kapatın. Properties penceresinde ki kaydırma çubuğunu kullanarak pencerenin sol sütününda 'Caption' özelliğini arayın. Caption' ın sağ tarafında 'Command1' yazmalıdır, böylece de düğmenizin başlığı 'Command1' oluyor. Şimdi sağ sütuna tıklayın ve Command1 yazan yere 'Bana Tıkla' yazın. Tekrar forma baktığınızda O DA NE? Düğmenin üzerinde 'Bana Tıkla' yazıyor!!!

9) Aynı şeyi formunuz içinde uygulayabiliriz. Form üzerinde boş bir yere tıklayın. Formun kenarında kulplar belirmese de formunuz aktiftir ve properties penceresi artık onun özelliklerini göstermektedir. Formunuzun Caption özelliği başlangıçta 'Form1' olmalıdır, bunu değiştirmeyi kendiniz deneyin.

10) Şimdi de kod kullanmayı öğreniceğiz. Düğmenize çift tıklayın. Şu malum kod penceresi çıkacak. Orada şunlar yazıyor olmalı:

[B]Private Sub Command1_Click()

End Sub[/B]

Şimdi o iki satırın arasına şu satırı ekleyin:

[I]msgbox "Visual Basic öğreniyorum"[/I]

11) Programınızı çalıştırın ve düğmeye basın. Nasıl ama?!? Olay şu, düğmenizinkod penceresine yazdığınız komutlar düğmenize tıklanınca sırayla uygulanır. Bu örnek için en basit komutlardan biri olan 'msgbox' komutunu seçtik, msgbox komutu bir mesaj kutusu açarak kullanıcıya bir mesaj iletmemizi sağlar.

12) Düğmenizin kod penceresini tekrar açın ve kodu şu şekilde değiştirin:

[I]Private Sub Command1_Click()
msgbox "Visual Basic öğreniyorum"
msgbox "Bu iş çok zevkli"
End Sub[/I]

13)Programınızı tekrar çalıştırdığınızda üst üste iki mesaj kutusu çıkacaktır. Burda dikkat etmeniz gereken nokta, birinci kutuya 'Tamam' (Okey) dedikten sonra ikinci kutunun çıkmış olması. Visual Basic' te komutlar yukardan aşağı uygulanır ve bir komut tamamen bitirilmeden ikinci komuta geçilmez.

14) Visual Basic' te önemli bir yol katetdiniz. Şimdilik bu kadar yeterli. İkinci derse geçmeden önce diğer Visual Basic kontrollerini biraz kurcalayın. Bazı noktaları anlamadıysanız bu çok önemli değil, 2. derste bazı bölümlerin tekrarları yapılacaktır.

Bakınız: (süt, din, yol, dil, özel, inci, acı, visual basic)

Top