ihya.org

kevni ayetler

KEVNİ AYETLER


Qur'an'a insanın kendisini tanıyıp bileceği konulara bakmayı emreden 350, arzdaki tabiat olaylarına ve varlıklarına bakmayı emreden ve araştırmayı teşvik eden 50 den fazla ayet vardır. [1]

Allah'ı inkar eden Mülhidin varoluşun arkasını açıklama şansı yoktur.

Derveze bilim dünyasınından bu açıklamaya kapılmayan azımsanmayacak bir yekun olduğunu söyler: "Matematik, astronomi, botanik, zooloji, tabiat, davranış, psikoloji, atom bilimleri, jeoloji, biyoloji, fizyoloji, kimya ve fizik bilimleri alanında dünya çapında sahalarında ödüller kazanmış çağdaş bilim otoriteleri vardır ki bunlar, uçsuz bucaksız genişlikte, eşşiz denge, örgü, takib, harika düzen sanatıyla bu evrenin bir tek atom, canlı küre, basit unsurlar ve asitlerden başlayarak, asıl hayatın oluşması, onun gelişmesi tekamulunden de muhtelif bitkisel ve hayvansal canlı organizmaların göklerin ve ondaki güneşlerin, yıldızların, gezegenlerin, galaksilerin ve onların hareketlerinin, elektriğin, mıknatısın organik ve inorganik unsurların, rüzgarın ve bulutların, hayret verici bir şekilde cereyan ettiği değişmez sabit kanunlarıyla kalıtım, karakter ve içgüdülerin oluşmasını, müdebbir ve hakim, ezeli ve ebedi bir yaratıcı olmadan kör bir rastlantı sonucu karanlık devirde kendiliğinden meydana gelmiş olmasını redderler." (s.97).

İşte Kur'anın anlatmak istediği düzene şu kevni ayetler delilidir:

Bakara 163-164

En'am 59, 95-99

Rad 2-4

Hicr 19-22

Enbiya 30-33

Nur 43-46

Rum 20-24

Fatır 27-28

Şura 11-12

Casiye 3-11

Şems 1-10

İmran 189-190

En'am 1-14

Yunus 4-6, 31-35

Ra'd 8-15

Nahl 3-18

Hac 23-26

Mü'minun 12-22

Neml 60-65

Rum 48-51

Lokman 10-11, 25-29

Secde 4-9

Sebe 3-6

Fatır 1-3, 11-14

Yasin 33-42

Sad 28-29

Zümer 5-6, 21

Fussilet 9-12

Zuhruf 9-12

Kaf 6-11

Rahman 1-20

Hadid 1-6

Mülk 1-14

Nuh 14-20

Nebe 6-16

Naziat 17-22

Abese 24-29

İnşikak 16- 19

Tarık 5-12

A'la 1-15



Bu ayetler bilerek inkar etmeyenler (Kafir Bakara 6-7, En'am 25) için müthiş belgelerdir.



BİLİMSEL TEFSİR



Kur'an, okuyucusunun nazarını sık sık varlık alemine yöneltir. Şehadet edilen aleme... İnsan ve Kainat üzerinde onunla konuşur.Bir Bilimsel Tefsir yanlısı bu okuyuşta neler görmez ki!

Astronomi: Kainatın yaratılışı, dünyanın oluşumu, çekim kanunu, yedi kat sema, kainatın genişlemesi, ay ve güneş ışığı, ay ve güneş yörüngeleri, dünyanın yuvarlak oluşu ve dönüşü.

Jeoloji: Yeryüzündeki denge ve kömürün teşekkülü.

Fizik: Hava basıncı, eşyanın çift oluşu, demir ve atomun zikredilişi.

Hava basıncı, botanik ve genetik gibi Biyoloji ile alakalı, ruh ve beden sağlığını koruma, zararlı yiyecek ve içeceklerden sakınma, beslenme ve Jinekoloji gibi Tıp'la alakalı, insanın yaratılışı gibi Antropoloji ile alakalı, din duygusu, din şuuru, fizyolojik olan ve olmayan motivler, insan tipleri, karakter ve şahsiyet gibi Psikoloji ile alakalı, telapati gibi Parapsikoloji ile ilglili ayetler.

"Kur'an'da yer alan bilgiler, bu bilim dallarına ait bazı bilgileri içerir. Ayrıntılardan uzaktırlar. İ'cazı nedeniyle.."

Modern ilimlere işaret eden ve bunlarla ilgili bilgiler veren ayetlerin toplamı 750 ye ulaşır.[2]

Bir çok sure adı tabiat olayları ve Astronomi ile ilgilidir: Nur, Ra'd, Duhan, Necm, Kamer, Şems, Buruc, Leyl, Mearic, Asr.

İnsan, Nas, Şuara, Enbiya, Nisa, Ahzab, Bakara, Nahl, Ankebut ve Fil insan ve hayvan adları ile ilgidir.

İnsanı, aklını ve duyu organlarını kullanarak araştırmaya sevkeden ve araştırma konularını ve alanlarını gösteren ayetler Kur'anın bilimle kurduğu köprülerdir. Kur'an niçinliğe, bilim nasıllığa cevap arar. Kevni alemlerin nasıllığını insan açıklayacaktır. Bunu emreden bir çok ayet vardır:

Yunus 101, Ankebut 20 Kaf 6 A'raf 185 Yusuf 109 Gaşiye 17 Abese 24 Tarık 5 Bakara 259 gibi.

İnsan arzın halifesidir[3] ve içindeki varlıklar emrine verilmiştir.[4] Kur'an kainatı anlamada duyu organlarnını devreye sokturur.

Kur'ana olan bilimsel yöneliş bilimsel gelişmeye paralel olarak yükselen ve alçalan bir grafik izledi. Medeniyet ve buna bağlı diğer kurumlar gelişip ilerledikce, bilimsel açıdan Kur'an'a yönelişte de gelişme ve ilerleme olmuştur.



Müslümanların Geçmiş Bilimsel Mirası Özümlemeleri:

İran, Irak, Suriye ve Mısır fetfedildi, eski, Grek felsefesi Arapçaya kazandırıldı. Helen mantığı ile tanışıldı. Mantık, fıkhın içine girdi. Aristoteles ile Ptylamyus'un kozmik dünya görüşü ile Galinos ve Hipokrates'e ait tıbbi bilgilerin büyük ölçüde selefimizi etkiledi. Farabi, İbnu Sina, Ebubekr er-Razi, İbnu Rüşd' ün kafasında ayetlerden başka bu kadim mirasda bulunuyordu.İbnu Sina, Aristoteles'i anlamaya çalıştı. Tıbbı Nebevi O'nun "Kanun"unu etkiler.[5]

El-Gazali (ö.505/1111): "Kur'an ilimleri kabuk ve öz diye ikiye ayrılır. Bu ilimlerin ötesinde Kur'an'da Astronomi, Zooloji, Tıp ve Teşrih gibi bilim dallarına ait bilgiler vardır."[6]

el-Gazali" İhya", "el-Munkız", "Tehafut", "Cevahir" adlı eserlerinde yer yer çağının bilimsel verileri ile Kur'anın kevni ayetleri arasındaki ilgiye temas eder. Tıbbın ve Matematiğin zaruretinden bahseder, dünyanın yuvarlaklığını ima eden, fakat ay ve güneş tutulmalarını bugünkü anlayışa uygun bir biçimde açıklar. O işari yorumu, bilimsel tefsire de taşıdı.

İbnu Rüşd (ö.595/1199) :" Ey basıret sahipleri itibar ediniz "ayetinden akli ve nakli kıyasıın kullanılma emrini çıkarır. O'na göre itibar, varlıklar üzerinde düşünmek ve bunlardan ibretler almaktır. İbret alma ise, bilinenden bilinmeyeni çıkartmak ve bilinenden bilinmeyen bir şeyi ortaya koymak demektir.[7] O iki makalesinde din ve bilimi uzlaştırmaya çalıştı.

F. er-Razi (ö.606/1209): "Şayet ay, güneş ve yıldızlardan bahsetmek ve onların hallerini ve mahiyetlerini araştırmak ve düşünmek caiz olmasaydı, bizzat Allah, kendi Kitabı'na bunları koymaz ve bunlardan bahsetmezdi. Allah:"Başlarının üstündeki göğe bakmazlar mı, biz onu nasıl bina ettik ve nasıl süsledik" buyuruyor. Bu ayet ile Allah göğün kendisi tarafından nasıl bina edildiğini düşünmeye ve onu araştırmaya davet etmektedir. Yine Allah, semaların ve yerin yaratılışı hakkında düşünenleri övmüş " Göklerin ve yerin yaratılışını düşünenler, Ey Rabbımız sen bunları boşuna yaratmadın derler" demiştir. Şayet bu yasak olsaydı, Allah mutlaka böyle buyurmazdı."[8]

er-Razi, Arsitoteles felsefesini ve Ptylamyus Kozmolojisini Kur'an ayetleri ile uzlaştırmaya çalıştı. Dünyanın yuvarlaklığını, onun dönmediğini söyledi. Yedi kat sema anlayışını islam filozoflarının kozmik alem görüşüne dayandırdı.

Endülüs'lü Ebu'l-Fadl el-Mursi (ö.655/1257). O'na göre Kur'an, geçmiş ve gelecek bütün ilimleri kendsinde toplayan bir Kitap'tır. O dini ilimlerin yanında Tıp, Cedel, Hendese, Astronomi vs.gibi ilimleri de içerir. O bir çok ayeti kısa da olsa bilimsel verilere göre tefsir etti.

Mısırlı Celaleddin es-Suyuti (ö.911/1505). el -Itkan ile el-Iklıl adlı eserlerinde örnekler yer alır. Ama yazdığı iki tefsirde bunları kullanmaz.

Katip Çelebi (ö.1067/1657) Felsefe ve ona bağlı ilimlerin okutulmasını ister. Bu ilimlerin varlıklarının gerçeğini araştıran ilimlerdir. "Mizanu'l-Hak fi İhtiyari'l-Ahakk" adlı eserinde Matematik bilen bir müftü ile bilmeyen müftünün fetvasını mukayese eder.

Erzurumlu İsmail Hakkı (ö.1186/1772). Marifetname'sinde Astronomi ile ilgili bilgiler yer alır.

Hindli Molla Kudsi: Esrarı Melekut

Halil Rahmi:"Efkarı Ceberut"

Muhammed b.Ahmed el-İskenderani (ö.1306/1888): "Keşfu'l-Esrar"

Abdurrahman el-Kevakibi (ö.1318/1900). "Tabaibu'l-İstibdad".

Gazi Ahmed Muhtar Paşa:"Seraiu'l-Kur'an"ı yazdı. Kur'an-Astronomi ilişkisi etrafında 70 ayet. Eser arapçaya çevrildi.

1883 de E. Renan, Sorbon Üniversitesinde "İslam ve İlim" adlı bir konferans verdi. "İslam bilime karşıydı." Cemaleddin Efgani O'nunla tartıştı. Abduh, Ziya Paşa, Akif, Namık Kemal tepki gösterdiler. N. Kemal meşhur "Renan Müdafaanamesi"ni yazdı. Akif'in doğrudan Kur'an'dan ilham alma isteği, Asım'da sembolize edilir

[url=http://www.ulumulhikmekoeln.de/kevniayetl.htm]kaynak[/url]

Bakınız: (uçak, gazi, lale, islâm, davet, kapı, bitki, çağdaş, şehadet, dünya, din, melek, aşk, allâhü teâlâ, imam-ı gazzâlî, yol, insan, dil, müslüman, ırmak, kazâ, secde, acı, kevni ayetler)

Top