ihya.org

iman

Iman: tasdik, güven, kabul etme, birseyin dogruluguna inanma

dikkat edilmesi gereken husus iman´in inanma ile tercüme edilmemesigerektigi.
Inanma: Bir `seyi` kesin bilmeme fakat bunun dogruluguna inanma olarak yorumlaniyor (özellikle Bati´da)ör:Bunun kesin oldugunu bilmiyorum fakat öyle olduguna inaniyorum.
Islam´da iman ise hic bir süphe olmaksizin Allah´a Rasulune ve onun getirdiklerine(Kitap, Sünnet)%100 inanma, bunlari icsellestirmeanlamina geliyor.

Bakınız: (islâm, iman, allâhü teâlâ, dil, özel, sünnet, rasûl)

Îman, Peygamber Efendimiz (s.a.v) in Hazret-i Allâh tarafından getirip tebliğ buyurduğu hususların tamamını kabul ve tasdik etmektir. İman, bu tasdikten ibarettir. Fakat kişinin, hayatında ve ölümünde kendisine müslüman muâmelesi yapılması için kelime-i şehâdeti dili ile söyleyip kalbi ile tasdik etmesi şarttır.

İmanın şartları altıdır. Bu altı şart aşağıda Arapça aslını ve tercümesini göreceğimiz Âmentü'de açıklanmıştır.

?Âmentü billâhi ve melâaiketihî ve kütübihî ve rusülihî ve'l yevmi'l-âhıri ve bi'l-kaderi hayrihî ve şerrihî mine'llâhi teâlâ ve'l-ba'sü ba'de'lmevti hakkun eşhedü en lâa ilâhe illallâah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh.?

Mânâsı:

?Ben Allâhü Teâlâ'ya ve onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere; hayır ve şerrin Allâhü Teâlâ'nın yaratmasıyla olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şehâdet ederim ki, Allâhü Teâlâ'dan başka ilâh yoktur. Ve yine şehâdet ederim ki, Muhammed (s.a.v.) onun kulu ve Peygamberidir.?

Bakınız: (peygamber, şehadet, iman, peygamber efendimiz (s.a.v), melek, aşk, allâhü teâlâ, dil, müslüman, kelime, kader, rasûl, acı)

Top