ihya.org

vasiyet

[I][B]Aksemseddin Hz.( Rahmetullahi Aleyh) in ogullarina ve talebelerine vasiyeti:[/B][/I]

1. Her ise Besmele ile basla.
2. Temiz ol.
3. Daima iyiligi adet edin.
4. Tembel olma.
5. Namaza önem ver.
6. Nimete sükür, belaya sabir et.
7. Dünyanin mutlulugana magrur olma.
8. Kendini baskalarina meth etme.
9. Namahreme bakma. Harama bakmak gaflet verir.
10. Kimsenin kalbini kirip viran eyleme.
11. Düsen seyi alip yersen, fakirlikten kurtulursun.
12. Edepli, mütevazi ve cömert ol.
13. Tirnaginla disini kurcalama.
14. Elbiseni üzerinde dikmekten sakin.
15. Cünüp kimse ile yemek yemek gam verir.
16. Yalniz bir evde yatmaktan sakin.
17. Ciplak yatmak fakirlige sebeb olur.

Bakınız: (dünya, vasiyet, din, haram, namaz, besmele)

Abdulkadir Geylani Hz.lerinin VASİYETİ

Oğlu Abdurrezzâk'a şöyle vasiyet eyledi:

Ey oğlum! Allahü tealâ bize ve sana ve bütün müslümanlara tevfîk, başarı ve muvaffakiyet ihsân eylesin! Sana Allah'tan korkmanı ve O'na tâat üzere olmanı, dînimizin emir ve yasaklarına riâyet etmeni ve hudûdunu gözetmeni vasiyet ederim.

Ey oğlum! Allah bize, sana ve müslümanlara tevfîk versin! Bizim bu yolumuz, Kitap ve Sünnet üzere bina edilmiştir. Kalbin selâmeti, el açıklığı, cömertlik, cefâ ve ezâya katlanmak ve din kardeşlerinin kusurlarını affetmek üzere kurulmuştur.

Ey oğlum! Sana vasiyet ederim! Derviş yâni Allah adamlarıyla berâber ol. Meşâyıha, tasavvuf büyüklerine hürmeti gözet! Din kardeşlerinle iyi geçin! Küçük ve büyüklere nasîhat üzere ol. Dinden başka şey için kimseye düşmanlık etme!

Ey oğlum! Allah bize ve sana tevfîk versin! Fakirliğin hakîkati, senin gibi olana muhtaç olmaman, zenginliğin hakîkati ise, senin gibi olandan bir şey istememendir. Tasavvuf hâldir, söz değildir, söz ile de ele geçmez. Dervişlerden, Allah'tan başkasına ihtiyaç duymayan birisini görürsen, ona ilim ile değil, rıfk, yumuşaklık, güler yüz ve tatlı söz ile muâmele eyle! Zîrâ ilim onu ürkütür, rıfk, yumuşaklık ise çeker ve yaklaştırır.

Ey oğlum! Zenginlerle sohbetin, görüşmen izzet ile, onlara değer vermeyerek, fakirlerle görüşmen ise, kendine değer vermiyerek olsun.

İhlâs üzere ol! İhlâs, insanların görmesini hâtıra getirmeyip, yaradanın dâimâ gördüğünü unutmamaktır. Sebeplerde Allah'a dil uzatma. Her hâlde Allah'dan gelene râzı ve sükûn üzere ol. Allah adamlarının huzûrunda şu üç sıfat üzere bulun: Alcak gönüllülük, iyi geçinmek ve kötülüklerden arınmış bir kalb. Hakîkî yaşamak, nefsini öldürmenle, nefsinin arzularını, haram ve zararlı isteklerini yerine getirmemenle olur."

Abdülkâdir Geylânî'nin kız ve erkek pek çok çocuğu vardı. Nesli onlar vâsıtasıyla tarikatı dünyânın çeşitli yerlerinde [ Mısır, Kuzey Afrika, Endülüs (İspanya), Irak, Suriye ve Anadolu'da ] yayılmıştır. Oğullarından Ebû Abdurrahmân Şerafeddîn Îsâ Mısır'a hicret etmiş olup şimdi Mısır'daki Kâdirî şeriflerin dedesi odur. Torunları, Kuzey Afrika'da daha çok "Şerif "diye , Irak, Suriye ve Anadolu'da ise Seyyid ve Geylânî diye anılmaktadır.

Bakınız: (süt, dünya, vasiyet, abdulkadir geylani, din, aşk, allâhü teâlâ, yol, insan, vasıta, dil, müslüman, sıfat, sünnet, haram, acı, gül)

Top